Historia

Temet Oy sai alkunsa kahden miehen, Launo Laakkosen ja Erkki Nykvistin, vahvasta yrittäjähalusta. He käynnistivät metallipajatoiminnan pienessä ja pimeässä helsinkiläisessä kellarissa, josta käytettiin nimeä Kamakuoppa. Ensimmäiset omat tuotteet olivat voimistelusalien välineitä ja telineitä sekä erityyppisiä kuljetusvälineitä. Vuonna 1953 yritys perustettiin virallisesti ja se sai nimekseen Teräs- ja Metallityöt Oy. Varsin nopeasti turhat kirjaimet päätettiin pudottaa pois, ja näin
Temet Oy oli syntynyt.

Vuonna 1958 hyväksyttiin eduskunnassa uusi väestönsuojelulaki, jonka mukaan rakennuksiin alettiin rakentaa väestönsuojia. Temet näki tässä hyvän tilaisuuden ja olikin varustetoimittajana mukana jo heti alusta alkaen. Samalla kun yhtiön muiden tuoteryhmien osuus pieneni ja muuttui yhä enemmän kilpailluiksi, kasvoi väestönsuojelutuotteiden menekki jatkuvasti. Vuonna 1963 yritys keskittyikin jo täysipainoisesti väestönsuojeluttuotteiden valmistukseen. Vahva teknologia- ja tuotekehitysosaaminen johtivat siihen, että yritykselle avautui reitti myös kansainvälisille väestönsuojamarkkinoille 1970-luvun alussa.

Vanhoja Temettiläisiä tauolla Viikissä 1950-luvun lopulla

Vientitoiminta alkoi Ruotsin markkinoilta laajentuen Lähi-itään, Kaakkois-Aasiaan ja Yhdysvaltoihin seuraavien vuosikymmenten aikana. Lähi-idän alueelle Temet oli tehnyt ensimmäisiä kauppoja 1970-luvun alkupuolella, mutta suurempaa kauppaa saatiin odottaa 1980-luvun alkuun, kun Hawk-harjoitussuihkukoneiden vastakauppoina englantilaiset saivat järjestettyä Irakiin kymmenen täysin varustellun väestönsuojan laitteiston kokonaistoimituksen. Seuraava suurempi toimitus oli tuhansien paineventtiileiden kauppa Saudi-Arabiaan, joten Lähi-idästä oli tullut varsin merkittävä kaupallinen alue Temetille.

1980- ja 1990-lukujen vaihteessa Lähi-itä oli Temetin tärkein vientialue ja kauppoja tehtiin Saudi-Arabiaan, Qatariin, Irakiin, Libyaan ja Kuwaitiin. Kuwaitissa rakennettiin sotilaskohteiden ohella myös siviilisuojia, joiden rakentamista viranomaiset olivat alkaneet edistää. Temet pääsi toimittamaan väestönsuojat myös Kuwaitin emiirille ja pääministerille rakennettuun palatsikompleksiin ennen kuin Irakin hyökkäys Kuwaitiin vuonna 1990 katkaisi vientitoiminnan maahan joksikin aikaa. Tilanteen rauhoituttua Kuwaitissa pääsi maan jälleenrakennus ja sen myötä väestönsuojien rakentaminen käyntiin.

Tästä lähtien Temetin tuotteilla varustetut väestönsuojat ovat olleet johtavassa asemassa eri puolilla maailmaa - vientikohdemaita on jo 25. Jatkuva tuotekehitys sekä henkilöstön aina ajantasainen asiantuntemus ja tietotaito takaavat maailman johtavat suojateknologiatuotteet ja -palvelut myös tulevaisuudessa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.